Шеф-сладкар Гергана Шипочка - за качествените десерти от истински продукти

Всеки гостувал или дори само посетил хотел „Рила“ в Боровец със сигурност е опитал страхотните сладки изкушения и торти приготвени на място в сладкарския цех на хотела. Те са творение на нашия майстор-сладкар  Гери Шипочка.

Родена в град София, още като дете Гери започва да помага на своята майка в готвенето и най-вече когато става въпрос за десерти. ”Постоянно се въртях около майка ми. Тя наистина правеше страхотни сладки неща”, споделя Гери за детството си, прекарано между Самоков и София. Докато учи счетоводство в УНСС, Гери започва работа в ресторанта на своя брат. „Там минах през всяко едно звено. Научих много за точност, дисциплина, екипност. По това време мой приятел ме покани да му направя десерта за нова година - той беше управител на три обекта - трябваше да му направя 350 десерта баклава по моя рецепта. Трудно се съгласих, защото не бях влизала в .... цех. Беше невероятно. Два дни бях там, имах си две помощнички, след това чаках с нетърпение и доста притеснена дали гостите са останали доволни. И, да, отзивите бяха отлични.“ Това е началото.

Започвайки своя професионален път в сферата на сладкарството преди 12 години като помощник сладкар в бутикова сладкарница, Гери бързо се развива. Само четири години по-късно тя вече ръководи сладкарки цех, а две години след това вече е главен сладкар на  холдинг от шест ресторанта и компания за дистрибуция на хранителни продукти. 

За да развива непрестанно майсторските си умения  Гери има завършени мастърс класове при най-добрите шеф сладкари и chocolatiers в света. 

До момента е учила при:

  • Martin Chiffers - мастър клас за шоколад и шоколадови скулптури
  • Nina Tarasova – два мастърс класа 
  • Karim Bourgi - мастър клас
  • Vincent Vallee – мастър клас в Барселона

 

Вече 3 години шеф Гери Шипочка е главен сладкар на хотел  „Рила”. Със своята собствена линия, която е съчетание между домашното и модерното сладкарство, използвайки най-добрите продукти, резултатът наистина е забележителен - експлозия от вкусове, които карат сетивата да достигнат своята връхна точка на наслада.

Една от задачите пред шеф Шипочка, като главен сладкар бе да създаде алакартен десерт, които да бъде свързан с хотел „Рила“. Тя успява да го реализира, взимайки емблемата на хотела - мраморната шишарка, като я превръща в шоколадово изкушение  „Магията на Планината” – предпочитан десерт и до днес от всички гости.

 

Разполагаме със собствен сладкарски цех, където шеф Шипочкаи и екипът ѝ работят само с натурални продукти и подготвя всекидневно пресни десерти, които може да откриете на:

Блок масите

   

В лоби бара

  

A-ла-карт ресторант "Самокови“

   

Караваната „Gourmet on the Go” на долна станция на лифт „Ястребец Експрес“.

   

 Сладките и солени творения на Гери вече имат отдадени фенове, които купуват или поръчват за вкъщи с повод и без повод:

Сватби

    

Рождени дни

    

Лични поводи

  

Погачи и кръщенета

   

Фирмени партита

   

И Гери споделя, че е щастлива, защото хобито й се е превърнало в професия. „Обичам си работата. Ние, сладкарите, участваме в най-хубавите моменти от живота на хората. Сватби, раждане на дете, погачи, кръщенета, рождени дни.“

Не се учудваме, когато на въпроса какво й носи най-голямо удовлетворение, шеф  Гери Шипочка, без да се замисли, отговаря: „Положителната обратна връзка от клиентите, която ти дава усещане, че си свършил работата перфектно.“ И изброява много такива примери: „Често гости на хотела ме викат на рецепция да се запознаем, защото са харесали десертите ми. Или се обаждат да питат дали хотел „Рила“ няма сладкарница в София, за да си купят определена торта, която са харесали по време на престоя си. Помня една сватба, за която бяха поръчали морковената ми торта – цялата фамилия на младоженеца се изредиха да ми благодарят, защото били скептично настроени, преди да я опитат.  Един от жестовете, който ме трогна много, бе картичката от актрисата Радина Думанян.“