Хотел "Рила“ Боровец премахва пластмасите за еднократна употреба

В световен мащаб над 300 милиона тона пластмаса се произвеждат годишно, а половината от това количество е предназначено за продукти за еднократна употреба. От тях 8 милиона тона достигат до океана с пагубен ефект, не само върху водния свят, но и върху храната и здравето ни.  А статистиките сочат, че с тази скорост нa потребление в рамките на десетилетие цифрите ще се утроят.

Хотел “Рила” в първия планински курорт на Балканите – Боровец, се включва активно в световната битка срещу пластмасата като елиминира употребата на пластмасови продукти в хотела.

Отнема няколко минути да се насладиш на питие с гледка към пистата и над 200 години пластмасовата сламка в питието да се разгради. За това и пластмасовите сламки са премахнати изцяло от 5-те ресторанта и бара на хотела, а питиета се сервират с техните екологични хартиени алтернативи. Пластмасовите бутилки са заменени със стъклени, както в ресторантите, така и в конферентния център на хотела.

Други пластмасови материали като кутиите за пикник обяд навън или пък традиционните пликове за пране също се сменят с екологични алтернативи.  

В Адвенчър център Бороспорт, разположен в хотел Рила, гостите могат утолят жаждата си след преход в планината или ден на пистите без нуждата да купуват вода в пластмасови бутилки. В приключенския офис това лято бе инсталирана специална чешма с филтрирана рилска вода с цел да редуцира пластмасовите отпадъци не само в курорта, но и в цялата планина, както и да насърчава посетителите на курорта да използват алтернативни бутилки за многократна употреба.  Достъпна за всеки, чешмата също отброява и колко пластмасови бутилки са спестени до този момент в курорта.

Екологичните практики за опазването на околната среда и разумното и устойчивото използване на природните ресурси са заложени в стратегията на хотела още при мащабната реконструкция през 2015-2016 и последвалата реновация на стаите в западното крило през 2017.

В бъдеще хотелът предвижда разширяване на еко-съобразните си практики за устойчиво развитие и опазване на красивата природа на Рила планина и нейното богато разнообразие.