MEET... the Head Chef

Топ готвач в едни от най-добрите ресторанти в Европа, шеф Веселин Калев се завръща на родна земя като главен готвач на ресторант Samokovi Mezze & Grill в хотел "Рила", Боровец.

Едва на 25 години, шеф Веселин заминава за Германия, за да развие таланта си и не след дълго трупа опит като главен готвач в ресторант с 13 точки Gault Millau, както и е част от екипа на ресторант с  2 "Мишлен" звезди и 17 точки Gault Millau.

Днес откриваме шеф Веселин в кухнята на Samokovi Mezze & Grill, където заедно с екипа си подготвят специално меню за "Седмицата на любовта". Успяхме да откраднем няколко минути от натоварения му график, за да научим малко повече за кулинарния му път и новите предизвикателства.


Роден си във винарския рай Карнобат и завършваш перспективната специалност "Технология на алкохолни и безалкохолни напитки" в сливенския ТОХ . Как обаче разбра,че кухнята е твоето призвание?


Шеф Веселин: "Първата ми "професионална" изява бе в казармата, когато внезапно ми заявиха, че ще съм готвач в поделението, в което служих. Първата ми гозба бе "боб с медузи на фурна" ! (Смее се) Така наричахме сланината, с която ни храниха тогава.

Иначе се запалих по готварството когато се срещнах с тогавашния екип на Андре Токев. Вече всички са главни готвачи на известни хотели и ресторанти в страната и извън нея. После започнах работа и с Емил Минев в ресторант "Талисман" и бяхме избрани за Ресторант на годината. Тогава реших да замина за чужбина, защото там имам по голям шанс да се уча и развивам."

В чужбина кулинарното пътешествие те отвежда в прочут ресторант с 2 Мишлен звезди! По-скоро трудно или лесно бе това предизвикателство?

Шеф Веселин:  "Трудно е в началото....докато се пречупиш. Ако успееш да се пречупиш! Много не издържат на напрежението и се отказват, но успееш ли да оцелееш, трябва да се докажеш. Осъзнаваш, че си в нещо като рай сред кухните. Имаш всичко - продукти, оборудване, обслужване...въобще дават ти цялата свобода на креативност. Но в началото те смазват и започваш от нулата. Забравяш всичко научено..."

А кои са готвачите, които те вдъхновяваха да продължаваш напред по този труден път?

Шеф Веселин:  "Те са много... като шеф Енеко Аткса например (носител на три от престижните звезди „Мишлен"). Неговата философия на готвене ми допада. Менюто му интерпретира майсторски тайландската кухня с помощта на европейски техники“

А има ли известни личности, за които си готвил?

Шеф Веселин:  "През ноември готвих с Патрик Яарос -председателя на немския "Bocuse D'or" - най-престижното кулинарно състезание в света,  за шефовете на Mercedes в Щутгарт. Беше много забавно, защото Патрик е много весел човек и добър готвач. Вечерята беше в техния офис и готвихме на живо и на гостите им беше много интересно."

В чужбина си работил в различни ресторанти с различни готвачи.  До каква степен е важен екипът?

Шеф Веселин:  "Колкото и да е добър един готвач без екипа си е нищо....една нула. Екипът му са хората които реализират идеите му....работят здраво за качеството и постоянството на менюто. Много тясна е връзката с екипа в кухнята...рано или късно ставаме едно семейство. Доверието е много важно за успеха"

След такъв опит на международната кулинарна сцена има ли предизвикателства за теб в кухнята?

Шеф Веселин:  "Винаги тръгвам с рогата напред...овен съм все пак! В кухнята няма невъзможни неща. От грешки са се получавали едни от най добрите ястия! Най-голямото ми предизвикателство е било да направя от нищо нещо...всеки може да готви с добри продукти. "

Вече си част от  Samokovi Mezze & Grill. Издай ни нещо от кухнята, над какво работиш сега?

Шеф Веселин:  "Сега подготвям в новото дневното меню "Перфектното яйце по панагюрски". Едно много лесно и традиционно българско ястие, но представено през моя поглед."

 

И понеже никога не бяхме опитвали яйце по панагюрски приготвено през погледа на топ готвач от ресторант с 2 "Мишлен" звезди, помолихме шеф Веслин да ни го приготви ...Просто ... перфектно! Вижте тук как ни го приготви той. 

Ако и вие сте ценители на добрата храна и сте гладни за нови кулинарни приключения, шеф Веселин и неговия екип ви очакват с много изненади в ресторант Samokovi Mezze & Grill в Боровец!