Забележителности

Подробна информация за интересните места в курорта и региона можете да получите при нашия консиерж – точно до рецепция, или от информационния център на курорта Боровец - Borovets Adventure Center, който се намира в лобито на хотела.

Рилски манастир  - Основан през 10в. от Св.Иван Рилски, Рилският манастир е най-големият и един от най-старите манастири в България. С уникалната си архитектура и местоположение манастирът е признат от ЮНЕСКО като паметник на културата със световно значение и е една от най-популярните туристически атракции не само в България, но и в Югоизточна Европа.


Царска Бистрица - Една от историческите забележителности на Боровец е лятната царска резиденция Царска Бистрица. Построена между 1898 г. и 1906 г., тя е служила за ловна хижа при цар Фердинанд I (Сакс Корург-Гота) и неговия син цар Борис III. Днес имението принадлежи на царското семейство и те прекарват голяма част от годината тук.


Шишманово кале - Известен сред местните като «Стария Самоков», античният и средновековен град, намиращ се на около 3 км от днешния град Самоков, води началото си от ранните векове на нашето хилядолетие. Легендата разказва, че тук е мястото, където се е провела последната битка на българския цар Иван Шишман срещу османските завоеватели.

 
Девически манастир “Покров Пр. Богородици” - Един от малкото действащи манастири у нас, тук можете да почувствате духа и атмосферта на възрожденския Самоков. Прочут с гостоприемството си, манастирът привлича много поклонници и посетители повече от две столетия.


Митрополитската църква „Успение на прсв. Богородица” - Седалището на митрополита на Самоковска епархия е построено през 1712 г. като еднопрестолна църква. Част от големите икони са изработени в Света гора, а дърворезбеният иконостас е поръчан около 1793 г. на майстор Андоний в един от атонските манастири.


Бельова църква е най-старият християнски храм в чертите на град Самоков. Тя лежи върху основите на късноантична базилика от IV-VI в. Носи името на болярина Бельо, който според преданието я съградил около 1389 г. На Бельова църква са ставали големи събори на Великден и на Рождество Богородично.Тук се съхраняват мощите на Св. Симеон Самоковски.


"Самоков"-ът  представлява възстановка на действащ модел на металургично съоръжение за преработка на първично добито в пещите желязо, наричан още “Мадан“, използван от XIV-XV век до началото на XX век. Музеят е изграден на изхода на гр.Самоков, в посока к.к. Боровец, на река Бистрица.


„Цари Мали Град“  - Археологическата забележителност и културен и исторически комплекс са разположени в село Белчин, само на 15 мин. от курорта Боровец. Цари Мали град  е изграден на върха на хълм Свети Спас, носещ старинната история на региона. Легендата сочи, че хълмът е бил част от по-голямо поселище, известно като Цари Мали град - малкият царски град, а някои ентусиасти отиват по-далеч, интерпретирайки името като малкия Цариград, т.е. Константинопол.
Седемте рилски езера - Една от най-големите природни забележителности, не само в България, но и на Балканския полуостров. Езерата имат ледников произход, разположени са на надморска височина от 2100 м до 2500 м в Рила планина.


Връх Мусала - Мусала е най-високият връх не само в България, но и на целия Балкански полуостров.  Със своите 2925 м надморска височина, върхът е предизвикателство за всички любители на планината.


София - Един от най-старите градове на Балканския полуостров с хилядолетна история, столицата на България  е от градовете, които никога не спят. Тук ще намерите безброй разнообразни забавления – модерни заведения, търговски центрове, уютни ресторанти, както и редица културни и исторически забележителности.


Храм-паметник Александър Невски - Най-голямата православна църква в България и втора по големина на Балканския полуостров, храм-паметникът Ал.Невски е и катедрален храм на българския патриарх. С величествената си архитектура и уникална вътрешна декорация, храмът е сред най-посещаваните забележителности на София.


Ротондата Св.Георги - Построена през 4в. като място за тържествени церемонии при посещенията на римския император и за църковни събори, днес Ротондата е един от най-значимите исторически паметници в България, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.  
Църква Света София – “Света София” е един от най-ценните паметници на раннохристиянската архитектура на Балканите. Тя е построена в средата на VI в. и е втората най-стара църква в София след ротондата Св. Георги.


Боянска църква - Боянската църква е световно известна с уникалните си стенописи дали неоспорим принос в европейската средновековна живопис. Отворена след дълги години на реставрация, църквата е една от най-големите туристически атракции не само в София, но и в страната.
Руска църква "Св. Николай Чудотворец“ - Разположена в самия център на столицата, Руската църква наподобява московските православни храмове от 17 в. и е една от най-емблематичните сгради на София.


Национален исторически музей - Тук можете да видите огромна колекция от исторически и археологически находки, включително световно известните тракийски златни и сребърни съкровища.
Археологически музей - Разположен в една от най-старите постройки в София, музеят съхранява богата колекция от праисторически и антични находки, както и няколко съкровища.