Шеф Добри - новата ни кулинарна звезда

Шеф Добрин Иванов е нашата нова кулинарна звезда. Макар и само на 33 години, шеф Добри, както го наричат всички в хотела, има вече 8 години опит като главен готвач в престижни хотели в България и Чужбина като, Феста, Рома Палас де лукс, Радинас уей, Хотел Изгревът, и четири сезона като готвач- отговорни в баварските Алпи, където получава безценен тренинг и уроци в един от най-добрите класически ресторанти в Германия „Kloster Ludwig der Bayer”. През 2016 г. шеф Добри печели първо място в престижно кулинарно състезание в дисциплината „Традиционна баварска кухня“. Това признание накланя везните Добри да се върне за постоянно в България и да потърси реализация на наученото, както и възможност да разгърне потенциала си в Боровец.

Кой е най-хубавият спомен от работата ти в Германия?

Шеф Добри: Докосването ми до такъв майстор от световна класа като Петер Йозберг, който беше и мой ментор по време на кулинарното състезание. Не мога да не се похваля и с това, че в „Kloster Ludwig der Bayer” съм готвил за много известни личности като Анхела Меркел, Папа Франциск, кралица Елизабет Втора.

Как би дефинирал „вкуса“ на твоето меню?

Шеф Добри: Нямам любима кухня или продукт. Обичам да експериментирам с различни, но качествени продукти, и да приготвям невероятни неща като вкус и визия. Черпя информация за съвременни техники и техники от световната кулинарна литература, специализирани блогове, изложения и членства в професионални асоциации.  

Как се създава балансирано меню за  хотел с над 400 стаи?

Шеф Добри: Не е лесно, но опитът ми от един речен кораб в Германия много ми помага. Гостите са различни, но всички търсят качество. Затова се фокусирам върху сезонни и регионални продукти, защото това се търси от нашите гости. Самото меню за блок-масите (където се случва основно изхранването на гостите) е съставено така, че за 7-дневен престой да няма повторения, като всеки ден внасяме и разнообразие с различна тематични вечери – Балканска, Средиземноморска, Азиатска.

Моето специално място за изява е а-ла-картният ресторант „Самокови“. Там имам възможност да творя, да създавам авторска кухня. Ресторантът посреща най-взискателните гости в изискана атмосфера и с моя амбициозен екип се стараем да осигурим едно истинско кулинарно преживяване. От сезонното ни меню в момента много се харесват: Мъфин със сладък батат картоф, диви манатарки с мус от сирена, Рилска пъстърва готвена на ниска температура със ,,Самоковски‘‘ картофи и Свински джолан готвен 44 ч на ниска температура
Извън сезонното меню, правим специални гурме вечери като тази миналата събота. Беше винена вечеря и кувертите се разпродадоха много бързо. Ще продължаваме да организираме такива специални а-ла-карт вечери до края на ски сезона.

Би ли споделил нещо интересно от „кухнята“? 

Шеф Добри: В работата си съм се сблъсквал с много трудности. Често се налага да импровизирам. Една от стресовите ситуации в моята кариера беше с една бутикова сватбена торта. При транспортирането пет-етажната торта за 150 души се беше превърнала в наклонената кула на Пиза. Трябваше да я изградя наново, за да я сервираме след половин час.

Какво е за теб готвенето?

Шеф Добри: За мен готвенето е страст и любов. Да бъдеш шеф-готвач не е просто професия. Това е начин на живот, емоция, призвание. Изисква много енергия, дисциплина и отдаденост, но пък те въвлича в магичния свят на кулинарното изкуство, в който пребивавам цял живот. И най-хубавото е, че искаш и можеш да го споделяш с останалите.