Тайната на планината

Главният готвач на Хотел Рила, Боровец – шеф Веселин Калев направи впечатляваща демонстрация по време на СИХРЕ – Международно изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване в Интер Експо Център, София. За 18-та поредна година изложението привлича български и чуждестранни посетители, свързани хотелския и ресторантьорския бизнес, както и гости, чиито интереси са в сферата на туризма и заведенията за хранене.

Шеф Калев взе участие в изложението с представянето на десерта „Тайната на планината“  заедно с Гергана Шипочка – част от неговия професионален екип и главен сладкар на Хотел Рила, Боровец. Приготвянето на креативния десерт изисква много време и предварителна подготовка, а за изработването и аранжировката са нужни много старание  и внимание към детайла.

 

Процесът по приготвянето изисква много внимание и усет към детайлите

 

„Тайната на планината“ има интересна форма – шишарка, точно като скулптурата, стояща пред Хотел Рила в Боровец. Това разбира се не е случайно и показва връзката на хотела с модерното изкуство, каквото е и кулинарията от най-високо ниво.

 

Шеф Калев и Гери отговориха на всички въпроси за сладкарските техники на любопитните гости на изложението

 

Освен впечатляваща форма, шоколадовата шишарка има и неповторим вкус. С обвивка направена от висококачествен първокласен шоколад и сърцевина от шоколадов мус, десертът е истинско изкушение за сетивата. И този път шеф Калев не пропуска да остане верен на стила си и включва  в рецептата местни продукти, известни с уникалните си вкусови качества. Композицията включва sponge, направен от рилски боров мед, с което за пореден път главният готвач на Хотел Рила доказва, че е неподражаем професионалист при приготвянето на съвременни кулинарни предложения с локални продукти. Акцент в „Тайната на планината“ е и резенът круша, предварително маринован в glühwein, приготвен по специалната рецепта на знаменития шеф. А вкусовата гама се допълва с лек крем маскарпоне и специално приготвена вишна, които са чудесен завършек на този първокласен десерт.

 

Тайната на планината

 

Освен на първокачествените продукти и уникалния вкус, шеф Калев и Гери разчитат и на креативното представяне на десерта. Използвайки сух лед при сервирането и пресни борови връхчета, двамата успяват да пресъздадат атмосферата от мъглива утрин в сърцето на боровата гора и сякаш ни пренасят в любимия Боровец.

Шоколадовата шишарка ще бъде едно от предложенията в новото зимно меню на ресторант Samokovi – единственият гурме ресторант в Боровец, намиращ се в Хотел Рила. При подбора и изработката на новото зимно меню, шеф Калев отново е съчетал най-актуалното от световната кулинарна сцена с местните традиции, а представянето на шоколадовата шишарка по време СИХРЕ е само премиера на това какво да очакват гостите на Samokovi през сезон 2018/2019.

Уникалният десерт ще бъде и част от специалното шест-степенно меню за гостите в бална зала „Рила“ на новогодишната вечер в хотел Рила, с тематика Winter Wonderland.